Divergenca stopal

 

divergenca-stopal

Poletje je že dolgo mimo, jaz pa sem urejal slike iz letošnjega poletja in ko sem zagledal zgornjo sliko, sem se spomnil, da je problematika vredna članka. Pisal bom torej o divergenci stopala.

Zakaj?

Divergenca stopal je zelo pogost pojav. Ne verjamete? Kar poglejte malo po ulici, koliko ljudi hodi s stopali obrnjenimi rahlo navzven in če vas preseneti novozapadli sneg, morda v odtisih to opazite tudi pri sebi. Ta pojav pa nima samo estetskega značaja, ampak zna biti zoprna zadeva, sploh če se ukvarjate s športom. S tem ko stopala ne postavljate vzporedno, ampak nekoliko navzven, zmanjšate učinkovitost tekaškega koraka ter povečate tveganje za anatomske deformacije v gležnju, kolenu in kolku. Zavedajte se, da je v vašem stopalu 52 kosti, 38 mišic in 214 ligamentov, ki morajo optimalno delovati. S postavljanjem stopala vstran, skrajšate korak tudi za nekaj centimetrov. Ta manjko pa ni zanemarljiv, če računate, da se pri teku na deset kilometrov vsak copat v povprečju 5000-krat dotakne tal. Če je torej naš korak zaradi divergence krajši naprimer za 4 cm in to pomnožimo z 5000 koraki, ugotovimo, da lahko pri 10 kilometrih zaradi napačne postavitve stopala pridelamo za 200m deficita. Pri hoji pa jasno še več, saj so koraki še krajši.

Pravilna postavitev stopala je eden izmed zelo pomembnih dejavnikov ustreznega in ekonomičnega načina teka. Če je stopalo v ustreznem položaju to omogoča gospodaren tek in izkoriščanje elastičnosti spodnjega in zgornjega skočnega sklepa.

Ker pa je tek zelo pomemben faktor pri večini športov je prav, da začnemo prav tukaj. Pri naslednjem tekaškem treningu ali hoji torej nekoliko večjo pozornost dajte postavitvi stopala. V kolikor odkrijete divergence, jo poskušajte zavestno odpraviti, saj lahko s tem ogromno pridobite.