Sodobna hrana – droga in tihi morilec

sodobna-hrana-droga-tihi-morilec

Ste se kdaj že vprašali, zakaj tako močno hrepenite po sveže pripravljeni kavi, čokoladnih piškotih, hitro pripravljeni hrani in ostalih dobrotah, ki so tako slabe za vas?

Če se sprehodimo po katerikoli trgovini z živili, bomo opazili več prekomerno hranjenih, bolnih, depresivnih in nezadovoljnih ljudi kot kdaj koli prej.
Do vseh naštetih stanj pride predvsem zato, ker ljudje večino dnevnih potreb po energiji pokrijejo z vnosom nekvalitetnih živil. Povsem očitno je postalo, da ljudje raje posegamo po hrani, ki nas počasi in vztrajno uničuje oz. pokončuje, kot pa da bi uživali zdravo hrano, ki telo nahrani s še kako potrebnimi hranili.

Nedolgo tega ljudje niso poznali hitro pripravljene hrane, hrustljavih žitaric za zajtrk, nadomestkov obrokov, hamburgerjev in podobne hrane. Kmetje so hrano za svojo družino pridelali z lastnimi rokami. Hrana je bila pridelana na povsem naraven način, vsebovala je hranila, ki jih telo zares potrebuje. V današnjem času imamo možnost izbirati med zdravo pridelano in nepredelano hrano ter močno predelano hrano. Slednja telesu ne nudi hranljivih sestavin. Dobra stran današnjega časa je, da nam vse hrane ni potrebno pridelovati. Ljudje smo postali precej razvajeni in leni. Opravilo, kot je obisk trgovine z zdravo prehrano ali malo bolj premišljena izbira hranljivih živil, pa je za večino postalo povsem odvečno opravilo. Ljudje tudi težko najdejo čas in si v miru pripravijo zdrav in polnovreden obrok.

Pogosto slišim 1001 izgovor, da je tak način prehranjevanja težak, neizvedljiv, zahteva preveč časa, … Resnica je, da smo za zdrav način prehranjevanja odgovorni izključno mi sami. Velikih prehranskih podjetij ne zanima oglaševanje bolj zdravega načina prehranjevanja. V želji po čim večjem dobičku pa raje zaposlujejo strokovnjake s področja prehranskega inženiringa in znanosti. Ti iščejo in razvijajo vedno nove in nove postopke, s katerimi je hrano, ki jo uživamo, mogoče napraviti čim bolj okusno in nepokvarljivo. Ta hrana ima  zelo nizko hranilno vrednost in nas kaj hitro lahko tudi zasvoji. Zasvojenost s tovrstno hrano povzročajo enostavni sladkorji in glutamati oz. ojačevalci okusa. Okus take hrane ni pravi oz. naraven, saj te dodatne snovi omogočajo, da je živilo prijetnega okusa. Glutamati se nahajajo v skoraj vsej pripravljeni hrani. So poceni in precej izboljšajo ter okrepijo okus živil.

Če se po daljšem času prehranjevanja s pripravljeno hrano odločite omejiti njen vnos, boste opazili, da je zasvojenost s tako hrano lahko resen problem. Glutamati lahko delno uničijo občutljivost jezika za zaznavo določenih okusov. Zaradi tega se vam bo po vsej verjetnosti nepredelana hrana oz. hrana brez dodanih glutamatov zdela celo brez okusa. S postopnim prehodom in vztrajnostjo se vam bo okus ponovno povrnil in nepredelana hrana bo zopet postala okusna in aromatična.

Verjamem, da vas je veliko, ki prebirate članke na temo zdravega prehranjevanja. Nekateri že dajete prednost zdravim polnovrednim živilom, drugi se o tem še odločate. So pa nekateri, ki se na vse to po domače povedano požvižgajo. Tako pač je – vsak izmed nas je svojega zdravja in sreče kovač.
V današnjem hitrem tempu življenja je veliko ljudi izgubilo smisel za kvaliteto življenja, saj si ne znajo (ali pa nočejo) utrgati delčka dneva zase, za sprostitev, obedovanje in pripravo okusne in zdrave hrane. Preveč postajamo odvisni od živil (gre predvsem za sladkorje in kofein), ki povzročajo neke vrste zasvojenosti. Ta živila nam takoj po zaužitju dajo veliko energije in večina ljudi se s konstantnim uživanjem take hrane prebija skozi dan in le tako uspe opraviti vse delovne in ostale obveznosti.
Ta živila pa tudi osebam, ki imajo čustvene težave in/ali depresijo, pogosto nudijo trenutno zadovoljstvo in tolažbo.

Priznam, tudi sam si včasih privoščim hrano, ki mi nudi le trenutno zadovoljstvo. S tem ni prav nič narobe, saj je večji del živil, ki jih vnašam v telo, nepredelanih.
Živimo lahko izključno samo od predelane hrane ali le od nepredelane zelo zdrave prehrane. Nobena skrajnost, ki jo počnemo, pa ni najboljša izbira. Najti je potrebno neko zdravo ravnovesje. Tako bomo zadovoljni, dosegali bomo dobre rezultate in bili odgovorni do svojega zdravja.
Verjemite mi, telo in organizem vam bosta nadvse hvaležna, če boste omejili vnos predelane in hitro pripravljene hrane ter povečali vnos nepredelane hrane. Koža bo postala bolj čista, gladka in napeta, spali boste bolje, imeli več energije, izboljšali koncentracijo, …

Vnos hrane v telo bom opisal nekoliko bolj slikovito, a slovenskemu prostoru zelo primerno:
Če bi imeli npr. zelo drag avto (Porsche), bi v motor točili najslabše olje, uporabili najslabše svečke za motor? Verjetno ne.
Ravno to pa velika večina med nami počne z lastnim telesom. Smo visoko razviti organizmi, ki brez pravilne polnovredne prehrane sicer lahko obstajamo, a hkrati nosimo temu primerne posledice, kot so različne bolezni, ki pa jih večina na žalost sprejme kot nekaj normalnega, kot nekaj, čemur se ni moč izogniti. Pa vendar so ravno bolezni tisto, čemur se v veliki meri lahko izognemo, če le cenimo in skrbimo za svoje telo tako, kot skrbimo za svoj dragi avto. A slednji ima na žalost le materialno vrednost. Lahko ga zamenjamo z novim, zdravja pa si ne moremo povrniti tako zlahka.

Svojim otrokom ste največji vzor in če ne cenite zdrave hrane, je prav tako ne bo cenil vaš otrok. Slabe prehranjevalne navade in razvade se dandanes pojavljajo že pri zelo mladi populaciji. Te so velikokrat vzrok za slab mentalni in fizični razvoj otrok, vodijo pa tudi do prekomerne telesne teže in številnih bolezenskih stanj.

Navadno ne razmišljamo o tem, kaj jemo, a kadar uživamo hrano, ki nam povzroča alergijska stanja, jo bomo hitro izločili iz našega prehranskega režima.

Dobro je, da smo izločili hrano, ki deluje negativno na naše počutje in zdravje. A kaj ko je veliko hrane, ki jo vnašamo v telo, škodljive in povzroča bolezni sodobnega časa. Mirne vesti lahko rečem, da je sodobna hrana naš tihi morilec, saj se njeni učinki pokažejo šele po daljšem časovnem obdobju. Navadno šele v zrelih letih, v veliko primerih pa celo prepozno.

KONEC

Moj namen ni bil česarkoli prepovedati ali pa vas v karkoli siliti. Tudi moj način dela z varovanci je podoben – nikogar nikoli v nič ne silim, saj vem, da bi bil tako že sam začetek poti k bolj zdravemu načinu življenja obsojen na neuspeh.
V članku sem vam želel ponuditi in predstaviti nekaj možnosti, ki jih lahko izberete, če želite stopiti po poti boljšega počutja in zdravja.
V telo poskušajte vnašati čim več različnih kakovostnih živil, manj kakovostnim pa se raje izognite oziroma si jih privoščite občasno, za svojo dušo. Možnost izbire, ki jo imate pri izbiri hrane, pa vzemite kot neke vrste odgovornost, predvsem pa kot velik privilegij.