Osnove uspešne izgube maščobe

fitness-info-izguba-mascobe

V tem članku vam bom na hitro pojasnil kako zmagati v večnemu boju izgube maščobe. Kot lahko veste, obstaja veliko različnih diet. Od takšnih z vodnimi, sadnimi in podobnimi dnevi, do raznih diet s čokolado.


Obstajajo tudi t.i. »low – carb dieta« (dieta kjer se omeji vnos ogljikovih hidratov), dieta z nizkim vnosom maščob, »cik – cak dieta« in druge. Ampak kako vedeti katera vam bo resnično pomagala pri trajni izgubi maščobe?

V nadaljevanju vam ne bom povedal čudežne formule kako v parih dneh izgubiti 10 kg maščobe, niti ne bo napisana dieta kaj jesti. Napisal vam bom nekaj smernic, ki vam bodo pomagale pri trajni izgubi maščobe.

1.     Bodite vztrajni!

Žal velika večina ljudi, ki na dietah izgubi nekaj telesne teže, le to ščasoma zopet pridobi nazaj in zelo verjetno še nekaj kilogramov zraven (t.i. jo – jo efekt).

Tako kot se je odvečna teža nabirala dolgo časa (verjetno leta in leta), tako jo boste tudi počasi izgubljali. Vaš cilj pri izgubi maščobe naj bo zdravo hujšanje, ker le tako se boste izognili zdravstenim težavam hitrih diet in več možnosti bo, da teže ne boste pridobili nazaj.

2.     Tehtati ali ne tehtati?

 

fitness-info-mascoba-in-misice

Hrano da, sebe ne, vam bom povedal zakaj.

Če mislite, da jeste preveč, potem vam svetujem da si vsaj na začetku tehtate hrano. Tako boste sčasoma razvili občutek koliko naj bi dejansko pojedli in ko boste razvili ta občutek, pa lahko tehtnico pospravite, saj nočete postati odvisni od tehtanja vsakega grama hrane.

Medtem ko je uporaba tehtnice za živila lahko dobra stvar, pa je zase ne uporabljajte, vsaj ne prepogosto. Mnogi ne vedo, da čeprav npr. po enem tednu tehtnica pokaže enako težo, ni nujno da niste nič shujšali. Zato tehtnico raje pospravite v omaro in se osredotočite na to kaj pokaže ogledalo in kaj vam drugi pravijo. Lahko pa se preprosto enkrat na teden oziroma enkrat na štirinajst dni slikate (od spredaj, zadaj in strani) in primerjajte napredek.

3.     Dieta, dieta, dieta

Ko nekomu omeniš dieto, bo takoj pomislil na hujšanje, odrekanje vsem dobrim jedem in stradanja ob kruhu in vodi, kar seveda ne drži. Dieta ni nekaj česar se boste držali nekaj tednov ali mesecev, ampak kar boste jedli do konca življenja. Se pravi, potrebno je spremenit prehranjevalne navade, ki so vas pripeljale do prekomerne teže.

4.     Izbira prave “diete”

Ko boste iskali primerno dieto za vas in vaše cilje, pazite na to kaj vam ta dieta dolgoročno tudi nudi. Boste z njo samo na hitro shujšali in ko se boste vrnili na star način prehranjevanja,  pridobili tudi kilograme nazaj, ali pa Vas bo naučila kaj in kako jesti tudi v prihodnje?

Veliko koristneje za vas bo, da si vzamete čas in se vsaj malo poglobite v to kaj jeste in zakaj, le tako boste vedno vedeli katera hrana vam koristi in katera je le polna »praznih kalorij«. Predvsem pazite, da boste zaužili vsa potrebna hranila (beljakovine, zdrave maščobe, kompleksne ogljikove hidrate in dosti zelenjave). Pod nobenim pogojem pa ne nižajte preveč kalorij.

5.     Čudežni dodatki za hitro hujšanje

 

fitness-info-cudezni-dodatki

… žal ne obstajajo. Morda sem koga izmed Vas razočaral, ampak nič izmed dodatkov k prehrani Vam ne bo pomagalo pri izgubi maščobe, če ne boste spremenili načina prehranjevanja in dodali vsaj nekaj rekreacije na vaš urnik. Tako da pozabite na izdelke iz tv reklam, ki obljubljajo neverjetno hitro izgubo maščobe popolnoma brez truda.  Lažja bo kvečjem vaša denarnica.

6.     Dodatki k prehrani in prehrana za športnike

Dodatki k prehrani so lahko koristna zadeva, ampak nikar ne prilagajajte prehranjevanja dodatkom, ampak obratno. Ravno to je bistvo dodatkov, da dopolnijo vašo prehrano.  Navsezadnje, boste do konca življenja jedli samo dodatke? Pravilna uporaba Vam lahko izboljša način življenja (omega 3 maščobne kisline, sirotka – whey, glukozamin, koencim Q10, glutamin, vitamini in minerali, antioksidanti in podobno) in zmanjša slabo vest ko »grešite« z zdravimi sladicami, ki popestrijo boj z izgubo maščobe (sladice iz sirotke – wheya, kazeina in več komponentnih mešanicah beljakovin).

7.     Vadba

Veliko ljudi se pri izgubi maščobe preveč osredotoči samo na prehrano in nič na vadbo. Ne samo da boste tako lažje in tudi veliko hitreje shujšali, ampak tudi zdravje si s tem izboljšate. Vadba med drugim izboljša metabolizem, tako da lahko pojeste več in ste hkrati v kaloričnemu deficitu (pojeste manj kalorij kot porabite), vadba tudi ohranja ali celo poveča količino vaših mišic, ki so največji porabnik kalorij, pozitivno vpliva na počutje, samozavest in zdravje.

8.     Izbira prave vadbe za VAS

Izbira vadbe je sicer pomembna, ampak bistveno tu je, da izberete nekaj v čemer boste uživali in ne boste gledali na vadbo, kot na nujno zlo. Tako da pozabite na ure in ure na kolesu in »steperjih« v t.i. »fat burning« conah, ker obstajajo lažji in veliko bolj prijetni načini vadbe, ter predvsem izgube maščobe. Najbolj se osredotočite na izbiro vadb kjer bo delalo celo telo in ne samo določene mišice. Trenirajte pa vsaj 3x na teden.

Ženske pa pozabite na mit o vas in dvigovanju uteži, ker ne boste dosegle ekstremnega povečanja mišic in se spremenile v moške. 😉

ZAKLJUČEK

Če na hitro povzamem napisano, hitre diete so nevarne za zdravje in na koncu boste stanje samo še poslabšali, tako da se na začetku sprijaznite da bo to dolga pot, a na koncu bo izguba maščobe trajna in počutje veliko boljše. Zdravi prehrani dodajte še redno vadbo in uspeh je zagotovljen.