Verjetno ste že slišali rek, »Si to kar ješ« in brez dvoma je še kako resničen. Hrana je ena izmed zelo pomembnih komponent, ki ima lahko na naše zdravje in počutje zelo ugoden vpliv po drugi strani pa prav tako zelo slabega.
Hiter razvoj prehranske industrije sodobnega časa nas je pripeljal do neverjetno veliko možnosti nakupa različnih živil. Je to dobro ali ne ter katero hrano je najbolje kupovati in uživati pa bo tema današnjega članka.
»Junk food« imenujemo tisto hrano, ki telesu ne nudi nujno potrebnih hranljivih sestavin in telo po nepotrebnem obremenjuje.
Verjeli ali ne je zelo veliko hrane na trgovskih policah tako imenovani junk food. To pomeni, da so sestavine, ki neko živilo sestavljajo bolj ali manj predelana. Taka živila so šle skozi nek proces predelave s katerim se izgubijo bistvene hranilne vrednosti živila. V moderni dobi, pa ravno ta hrana prednjači v prehranskih navadah ljudi. Slabost prekomernega uživanja predelane hrane, lahko privede do nedohranjenosti in večje možnosti nastanka in poslabšanja bolezni (sladkorna, trigliceridi v krvi, povišan krvni tlak, osteoporoza,… idr.) in njihovega obvladovanja.
Živila, ki se jih je priporočljivo čim bolj izogibati so:
Bela moka, namizni sladkor, fruktozni in koruzni sirup, pasterizirano in homogenizirano mleko in njegovi izdelki, predelana in hidrogenirana rastlinska olja, konzervirane jedi, dodatki jedem (barvila, konzervansi, polnila) in hrana, ki je predelana in vsebuje eno ali največkrat kar več teh živil oz. dodatkov.
Ena izmed teh je toplotna obdelava živil. Toplotna obdelava je ena najpogosteje uporabljenih metod procesiranja, a pri tem se živilo že deloma pokvari in spremeni naravni videz. Ko tako živilo doma še drugič pogrejemo, pa mu s tem le še bolj škodimo in dodatno znižamo hranilno vrednost. Ta živila se pogosto prodajajo v pločevinkah.
Problematična so tudi različna umetna barvila in okusi, ki se jih dodaja živilom. Uporaba vseh možnih umetnih dodatkov, ki so največkrat skrivnost, je cenejša metoda kot, da bi sladkali in obarvali živila s pravimi naravnimi barvami in okusi. Zelo dober primer je npr. sadni jogurt.
V trgovini lahko kupite v lepem pisanem lončku že narejeni borovničev jogurt, v katerem ni sledi o borovnicah, le okus in barva sta temu podobna.
Lahko pa za spremembo pazite kaj zaužijete in poizkusite nekaj drugačnega, zdravega a prav tako dobrega okusa. V trgovini kupite naravni jogurt brez okusa in sveže borovnice. Vse skupaj zmešate, dodate po želji še cimet in dobili boste zdravo naravno sladico. Tako bo obarvana z naravno barvo in imela naravni okus.
Kot že mnogokrat rečeno je potrebno največ pozornosti posvečati izbiri živil s tako hranljivo vrednostjo, ki jo bo telo s pridom sprejelo in predelovalo. Med ta živila spadajo živila kot so meso, ribe, mlečni izdelki, jajca, sadje, zelenjava, zdrave maščobe, oreščki ipd. In kar je pri vsem tem še kako pomembno je, hrana naj bo sveža.
S tem člankom vas ne želim popolnoma odvračati od nakupa običajnih živil, ki nas z vso prelepo embalažo kar silijo, da jih kupimo. Tudi sam uživam tako hrano a v precej omejenih količinah.
Dobro se je zavedati, da uživanje predelane hrane telo po nepotrebnem obremenjuje. Tako ima lahko trenutni negativen vpliv na naše počutje, energijo,… na daljše obdobje pa se lahko poveča možnost obolenj za katero od novodobnih bolezni.
Če boste vsaj malo bolj pazljivi pri nakupu in uživanju hrane in omejili vnos predelane hrane vam bo telo za to hvaležno, prav tako bo počutje boljše in verjeli ali ne lahko pozdravite marsikatero, že nastalo bolezensko stanje. Hrana lahko dela male čudeže, če se jo uživa pravilno, na zdrav način in z užitkom.